maandag 20 juli 2015

Vanuit Akureyri.


Eerst even een paar extra slaapsokken gescoord.  

Dag 8

Vannacht om half twee word ik wakker van een soort vliegende storm. Het regent pijpenstelen en dat al sinds afgelopen middag 13.00 uur. Vanaf nu hebben we alleen nog maar hazenslaapjes. Het is koud en het stormt. Dit zijn geen ingrediënten voor een gezonde nachtrust .
Om half zeven overleggen we wat we doen: opbreken of blijven. De weersvoorspellingen zijn ronduit beroerd voor de komende dagen, veel regen en vooral erg koud. Volgens de IJslanders is het de laatste tien jaar niet meer zo koud geweest. En wij dachten dat het vooral hier in het noorden de normale temperaturen waren. Maar we doen het er mee. Regenpak aan en gaan met die banaan. De excursies die we gepland hebben gaan gewoon door.
Van het nationaalpark Àsbergi gaan we richting Húsavik waar vandaag niet veel mensen staan te wachten om naar de walvissen te gaan kijken met windkracht 8.
Er loopt een enkeling in de haven, hooguit een man of vijf.
We rijden door en gaan op zoek naar een camping. Bij de eerste zakken we tot de assen in de klei en bij nummer twee moeten we al onze spullen naar een veld sjouwen en bij dit weer vinden we dat ook geen optie.
Dan eerst maar een visje scoren voor vanavond in Reykjahild waar de supermarkt op zondag open is en naar het visitor center voor info over het Myvatn meer. En daar zien we een mooi camping schuin aan de overkant met een leuke plaats, omringd door bosjes zodat we enigszins uit de wind staan.Bingo! Mooi uit de wind maar nog wel met een spatje regen en een vlokje sneeuw!
We bouwen het hele spul weer op, nemen een lekkere lunch en gaan op tour rond het Myvatn meer.


De wereld lijkt hier inderdaad op Mars. Allerlei verschillende kleuren van enorme bergen lava, echt heel apart om hier rond te rijden en te genieten van al het fraais.
We hebben inmiddels best al een paar landen bezocht, maar IJsland is wel heel bijzonder wat natuurschoon betreft. Ook al is het wat aan de frisse kant met een graad of drie (De auto gaf zelfs “ice warning”) en een enkel verdwaald sneeuwbuitje, we blijven genieten.De volgende stop is bij een thermische bron waar het wemelt van de mensen. Bussen vol toeristen worden aangevoerd om te genieten van de lagune.We vervolgen de route naar de pruttelende modderbronnen en vooral stinkende zwavel maar dat went snel als je er een tijdje in loopt.En tot slot naar Krafla, waar de enorme fabriek staat die alles reguleert en zorgt dat er geen gekke dingen kunnen gebeuren zoals onverwachte uitbarstingen.
Zo is het ondanks het niet al te beste weer toch nog een leuke dag geworden.
Morgen is er weer een dag, de foto’s vertellen de rest. Ook de schapen zoeken beschutting achter een paar lava blokken.

Het weer voor de komende dagen: onveranderd!!  (Zie foto onder.)